Shiatsu behandeling

Shiatsu stoelmassage

De shiatsu stoelmassage die ik aanbied is gebaseerd op de traditionele Japanse drukpuntmassage waarbij hoofd, nek, rug, schouders, heupen, armen en handen gemasseerd worden. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten en de kleding kan gewoon aangehouden worden. Er komt ook geen massageolie bij te pas. De massage wordt gegeven op een ergonomische stoel die speciaal voor deze massagevorm is ontworpen en die toelaat om in een volledig ontspannen houding te zitten. 


Bij een shiatsu behandeling gaat men druk uitoefenen op de meridianen of energiebanen in ons lichaam. Ziekte, stress of andere lichamelijke klachten zijn volgens het shiatsu principe het gevolg van een verstoring in de energiebanen in het lichaam. Door druk uit te oefenen op de meridianen worden blokkades of knelpunten in de meridianen losgewerkt, waardoor de energie terug vrij door het lichaam kan stromen en waardoor de interne systemen voor lichamelijk herstel en zelfgenezing opgewekt en geactiveerd worden. Zo wordt het lichaam weer in balans gebracht. 

De gezondheidsvoordelen zijn talrijk: de behandeling verlicht fysieke en mentale spanning, verlicht stress en spanningshoofdpijnen, herlaadt het lichaam en verlicht vermoeidheid, verhoogt de concentratie en klaarheid van denken, ontspant spierspanning in nek, schouders en rug veroorzaakt door stress, lange zittijden of verkeerde zithouding, versterkt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziekte. 

Wetenschappelijk onderzoek stoelmassage

(University of Miami; James Madison University; University of Maryland; Duke University Medical School)


Een aantal Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een onderzoek met als doel de effecten te bepalen van massage op werkgerelateerde stress, angst, productiviteit en werkvoldoening. Twee maal per week werd er vijf weken lang een 15 minuten durende stoelmassage gegeven.

De resultaten werden gepubliceerd in de International Journal of Neuroscience: 

  • De deelnemers gaven aan zich minder moe te voelen en beter in staat te zijn om helder te denken
  • De gemeten alpha-, beta- en thetagolven veranderden in hersengolven die overeenkomen met verhoogde alertheid
  • Wiskundige problemen werden aan het eind van het onderzoek opgelost in ongeveer de helft van de tijd met 50% minder fouten
  • Angsten waren aanzienlijk verminderd aan het eind van de maand
  • De deelnemers gaven aan meer ontspannen te zijn aan het eind van het onderzoek

Shiatsu behandeling op de werkplek

Een shiatsu stoelmassage kan zowel preventief als klachtgericht werken bij werkgerelateerde klachten. Dat geldt vooral voor werknemers die uren achter de computer zitten, die veel repetitieve bewegingen maken of die fysiek zwaar werk uitvoeren. Naast de behandeling van lichamelijke klachten, gaat de stoelmassage ook een impact hebben op de geestelijke gezondheid van de werknemers. Een shiatsu behandeling biedt een moment van intense ontspanning. De hoeveelheid cortisol (stresshormoon) door opgestapelde stress neemt af in het bloed waardoor de werknemer niet blijft hangen in een stresspiek en terug toegang heeft tot delen in de hersenen (precortex) die toelaten om creatief en innovatief uit de hoek te komen, functies die uitgeschakeld worden bij langdurige periodes van stress. Hierdoor gaat de werknemer een vernieuwde kijk hebben op de uitdagingen van alledag. 


Core Balance biedt dagformules aan voor bedrijven waarbij 14 tot 15 werknemers per dag kunnen behandeld worden. Werknemers die regelmatig een shiatsu-break nemen (wekelijks of om de 2 weken) demonstreren een duidelijk betere hantering van werkdruk en een sterk verminderde kans op werkgerelateerde klachten. Ze zijn bewuster van hun lichaam waardoor ze adequater kunnen reageren op spanningen in hun lichaam (die vroeger onbewust werd beleefd), vertonen meer energie, meer creativiteit, een verhoogde concentratie en een betere werkhouding. De algemene feedback luidt meestal dat ze zich beter in hun vel voelen en een groter enthusiasme ervaren op de werkvloer.