Mijn verhaal

Oprichter

Core Balance

My story & journey

Als je een zen-achtig persoon verwacht, dan ben je aan het verkeerde adres. Ik ben eerder temperamentvol en sta met veel goesting in het leven. Naast zaakvoerder van Core Balance ben ik ook actief als HR professional en sta dus met de twee voeten in het moderne bedrijfsleven. Ik ben geen monnik die 5 uur per dag mediteert, maar ik zoek wel geregeld de stilte op en integreer een zelfdiscipline en zelfcultivatie die aan de basis liggen van mijn levensfilosofie. Ik sta los van enige religie of instituut, maar omarm de kracht en de vrijheid van oorspronkelijke spirituele wijsheden.

 

Eigen aan mijn karakter is dat ik, tenminste als ik er bewust van ben, de waarheid niet uit de weg ga, geen angst heb om de vinger op de wonde te leggen en de eerlijkheid heb om mijn duiveltjes of schaduwen onder ogen te zien. Die eerlijkheid trek ik op een zachte manier door in mijn coaching praktijk waarbij ik mensen de ruimte en sturing geef om kennis te maken met hun eigen schaduwen. Een heel boeiend proces, want, eenmaal omarmd, maakt de schaduw plaats voor verlichting... in de beide betekenissen :) Without shadow, no light. 

Hoe is het allemaal begonnen? 

Zolang ik me herinner, ben ik altijd gefascineerd geweest door het aspect Geluk. Wat maakt een mens gelukkig? Wat is geluk? Waar vinden we het? Is het voor iedereen hetzelfde? Deze vragen hielden me reeds bezig als kind en ik denk dat ze mij blijvend zullen vergezellen op mijn levenspad. Ze dagen me uit om te blijven groeien als mens en hebben me begeleid in mijn eigen zoektocht naar veerkracht en evenwicht. 

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. De verrijking die mijn groeiproces heeft opgeleverd wil ik delen met mensen en bedrijven. Ik wil hen stimuleren om hun eigen groeiproces te trotseren en hen daarin begeleiden. Een groeiproces vraagt introspectie en bewuste keuzes. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn vandaag zoveel externe prikkels in onze maatschappij die behoeften creëren die we zo snel mogelijk willen bevredigd zien. In die context is het gemakkelijker om te consumeren wat we voorgeschoteld krijgen en geleefd te worden dan de moed, de discipline en het respect op te brengen om zelf aan het stuur te staan van ons leven en de verantwoordelijkheid aldus bij onszelf te leggen voor onze keuzes, beslissingen en ons gedrag. Deze benadering haalt ons uit de slachtofferrol en laat ons het wonderbaarlijke ontdekken dat de maakbaarheid van je eigen leven met zich meebrengt. Daar wil ik de mensen graag bewust van maken. Misschien is dit wel mijn manier om een steentje te verleggen in dit leven. Het is alleszins zo dat Core Balance tot leven is gekomen. 

Mijn professionele & academische achtergrond

Na mijn studies in hospitality administration, begin ik mijn carrière in het internationale hotelwezen en specialiseer ik mij vnl. in het beheer van evenementen, een job die mij toelaat om in Europa en de Verenigde Staten rond te reizen, te werken en te leven. Door de zware tijdsdruk en de hoge werkintensiteit die eigen zijn aan de hotelsector, voel ik mij aangetrokken tot stressgerelateerde wetenschap en oosterse praktijken die de impact van stress op mijn leven verminderen en behaal ik hierbij een diploma in Stress Management Training. 


Omwille van de gebeurtenissen op 11 september 2001 ("9/11") moet ik Chicago, waar ik op dat ogenblik verblijf, verlaten en keer ik terug naar België waar ik verder hotelwerk combineer met een MBA in avondles. In 2003 verlaat ik de hotelsector als ik gevraagd word om als Quality Manager aan de slag te gaan voor een bedrijf in de vertalingssector. De 'right man on the right place' is een belangrijk onderdeel van een degelijk kwaliteitsbeleid en zo kom ik enkele jaren later heel spontaan in de rekruteringsector en verdiep ik mij in de wetenschap van human resources en behaal ik hierbij een post-master diploma in HR Management. 


Tijdens mijn interviews ontmoet ik interessante mensen van verschillende culturen, nationaliteiten, sectoren en hiërarchische niveaus en merk ik op dat sommige individuen zich duidelijk onderscheiden, niet zozeer door hun titel, diploma's, competenties of verwezenlijkingen maar eerder door hun persoonlijke kwaliteiten. Hun rijke eenvoud, ingesteldheid, emotionele stabiliteit, veerkracht en interpersoonlijke kwaliteiten geven hen een menselijke meerwaarde die mij enorm boeit en die ik wens te doorgronden. Het zet me aan om in de wetenschap en literatuur te duiken, onderzoek te doen en mijn zoektocht verder te ondernemen in de vorm van een reeks opleidingen. Die opleidingen geven me de academische basis om in 2009 Core Balance op te starten en om als gediplomeerd stress Management Trainer, gecertifieerd Body Language Practitioner, gecertifieerd NLP Master-Practitioner en Mindfulness Trainer aan de slag te kunnen. Later verdiep ik mij in een onderdeel van de Oosterse heelkunde om, naast gesprekstherapie, ook een fysieke benadering te ontwikkelen - nl. de manuele shiatsu behandeling - die mensen op een heel andere manier veerkracht en evenwicht kan verschaffen. 

Vandaag

Vandaag heeft Core Balance een tweede leven en bredere, rijkere invulling gekregen. Omdat ik mooie resultaten boek met particulieren, wil ik de lijn doortrekken naar het bedrijfsleven dat, naar mijn mening, dringend moet herdacht worden. Volgens een onderzoek van Partena Ziekenfonds (2018) geven 7 op de 10 Vlamingen aan dat hun mentale veerkracht op is of bijna op is. Uit verder onderzoek in 2019 blijkt dat 55% onder ons flirt met de gevarenzone voor burn-out en oververmoeidheid en dat 13% zich in de gevarenzone bevindt. Ook het werkgeluk staat onder druk en het vertrouwen tussen werkgever en werknemer is dikwijls zoek. Vanuit mijn parcours zal je dan ook begrijpen dat ik mij geroepen voel om ook hier mijn steentje bij te dragen en de vertaalslag te maken van mijn leerrijke ervaring met particulieren naar bedrijven. Voor deze vertaalslag doe ik beroep op mijn jarenlange ervaring in de bedrijfswereld en daarnaast volg ik ook bijkomende opleidingen in corporate vitality management en work-life integration management.

Ik zal me blijven bijscholen in de verschillende takken van de menswetenschappen, maar ik heb ondertussen ook mijn eigen filosofie ontwikkeld die gevormd is door levenservaring, observatie en mijn ongebreidelde interesse en fascinatie voor de natuur van de mens. Mijn aanpak wordt soms wel eens als onconventioneel omschreven en ik moet bekennen dat ik de regels, procedures of 'de conventie' wel eens aan mijn laars durf lappen. Je kan moeilijk verkondigen aan de mensen dat ze hun eigen religie moeten ontwikkelen en daarnaast dan zelf klakkeloos de mainstream volgen. Een beetje rebels, maar geheel in naam van het menselijk welzijn :)